Θα χρειαστείτε:
300ml γάλα πλήρες (θερμοκρασία δωματίου)
2 μέτρια αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ γλυκού αλάτι
1,5 κουτ ζάχαρη κρυσταλλική
210γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
330γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (και λίγο έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ( 7γρ.)
1 κούπα (240ml) ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες
Τρόπος παρασκευής:
Σε ένα μπολ ενώνουμε τα άλευρα και ανακατεύουμε καλα. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γάλα , τη ζάχαρη , τη μαγιά και 3 κουταλιές από το αλεύρι. Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη για 15’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αυγά χτυπημένα , το ελαιόλαδο και τελευταίο το αλεύρι λίγο λίγο. Ζυμώνουμε το μείγμα προσθέτοντας το αλάτι και ενσωματώνουμε τις ελιές καλαμών διπλώνοντας τη ζύμη με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 ώρες. Αφού φουσκώσει αδειάζουμε το ψωμί στον πάγκο της κουζίνας μας πασπαλίζοντας με αλεύρι και το διπλώνουμε απαλά , δίνοντάς του το τελικό σχήμα που επιθυμούμε. Μπορούμε να το χωρίσουμε σε μικρά ψωμάκια.. Τα μεταφέρουμε στο ταψί και αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα για 45’. Ψήνουμε στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 25’. Βγάζουμε απ’το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο ξανά στους 150 °C και ψήνουμε για 20’. Απολαμβάνουμε σκέτα , με φέτα και ελαιόλαδο ή με ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας. Αν χρησιμοποιήσετε κουζινομηχανή ή αρτοπαρασκευαστή θα ακολουθήσετε τα ίδια ακριβώς βήματα.
– ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ-